Industrijska automatka

Elkon nudi širok spektar usluga iz oblasti automatike u industriji, poljoprivrede i prehrambene industrije od projektovanja, preko izrade, montaže i integracije do puštanja sistema u rad. Tim inženjera i tehničara sa dugogodišnjim iskustvom u polju industrijske automatike i elektronike, sa poznavanjem opreme i posvećenošću poslu, kao i veliki broj projekata, govore o kvalitetu i prepoznatljivosti poslovanja na domaćem i inostranom tržištu.

Savremena rješenja industrijske automatike u oblastima:

Upravljanje i
kontrola:

Ponuda obuhvata:

ELKON je bronzani partner COPA-DATA grupe. COPA-DATA je jedini nezavisni proizvođač softvera koji razvijaja softvere za industrijsku i energetsku automatizaciju koji olakšava život naših kupaca.

 

,,Partnerska zajednica COPA-DATA (CDPC) je globalna mreža stručnjaka u oblastima industrije i automatizacije energije. Zasnovana je na dugoročnim i održivim poslovnim partnerstvima. Međusobno povjerenje, posvećenost i inspirativni projekti koji sadrže zenon softversku platformu su u središtu rada Partnerske zajednice.”

(sa zvaničnog sajta COPA-DATA)

BMS i kućna automatika

Projektovanje i izvodjenje  inovativnih sistema centralizovanog upravljanja u poslovnim zgradama, hotelskim i stambenim objektima sa posebnim akcentom na energetsku efikasnost i maksimalnu kontrolu okruženja.

Sistemi efikasnosti u zgradama su dizajnirani da pomognu:

 • Smanjenju troškova energije kao i operativnih troškova

 • Povećanju produktivnosti i komfora

 • Pravljenju brzih i preciznih odluka o energetskoj strategiji

Kućna automatika, predstavlja uvođenje automatizacije u kućama, stanovima, vikendicama… itd. Obuhvata centralizovano upravljanje osvjetljenjem, grijanjem, multimedijom, provjetravanjem, klimatizacijom, ali i kućnim aparatima i drugim sistemima sa ciljem da se poveća komfor, poboljšava kvalitet života i boravka u prostorijama, ali ostvaruje i značajnu uštedu energije i poveća sigurnost i bezbjednost. Omogućava kontrolu: rasvjete, grijanja i hlađenja, kućnih aparata, roletni i zavjesa, alarmnog i video nadzora, garažnih vrata, kapija, bazena, sauna, zalivnih sistema… Nudi mogućnost upravljanja pomoću scenarija, upravljanje većim brojem uređaja klikom na samo jedan taster sa ciljem da se mjesto boravka prilagodi trenutnom raspoloženju korisnika.

Može se upravljati pomoću:

 • mobilnog telefona
 • daljinskog upravljača
 • TV-a
 • touch panela

Elkon u saradnji sa partnerima stalno nastoji da pronađe nove načine kako da unaprijedi funkcionalnost svojim postojećim i budućim klijentima. Neprestano usavršava softver i korisničke interfejse, prati i analizira tako da budu najbolji dostupni, kako sada tako i u budućnosti. Ovakvim projektima je mnogim organizacijama omogućeno da uštede novac i energiju i preuzmu potpunu kontrolu nad svojim objektima.

Osim pomenutog, Elkon nudi kvalitetnu i brzu izradu sistema slabe struje  u poslovnim i stambenim objektima uz korišćenje opreme renomiranih proizvođača u skladu sa mogućnostima i potrebama klijenata.

Elkon je ovlašćeni sistem integrator globalnog lidera Johnson Controls-a. Njihov Metasys je vodeći svjetski sistem automatizacije zgrada. Sistem ima коrisnički interfejs za upravljanje: klimatizacijom, grijanjem, hlađenjem (HVAC), osvjetljenjem, sistemom protivpožarne zaštite, odimljavanjem, liftovima, pokretnim stepenicama…

Tehnička dokumentacija

Elkon nudi rješenja i najkompleksnijih zahtjeva u oblasti projektovanja industrijske automatike, slabe struje i BMS-a.

U ponudi je izrada tehničke dokumentacije za:

 • Automatiku sistema za nadzor i upravljanje tehnološkim uređajima u industrijskim procesima
 • Elektromotorne pogone
 • Mjerenje i regulaciju
 • Automatske sisteme u saobraćaju (upravljanje signalizacijom, ventilacijom i rasvjetom tunela i sl.)
 • Automatiku u poljoprivredi i prehrambenoj industriji
 • BMS i kućnu automatiku

Održavanje

Usluge održavanja jedinstvenog sistema, nekoliko proizvodnih sistema ili cjelokupnog pogona, urgentne i tačne dijagnostike, dovođenje opreme u projektovano funkcionalno stanje se nudi u vidu:

 • Pružanja usluga kod interventnog i preventivnog održavanja
 • Podrške korisniku kod aktivnosti na optimizaciji rada pogona i sistema
 • Podrške korisniku u toku planskog remonta

Elkon ima ugovore o održavanju sa renomiranim hotelima, ambasadama, preduzećima u industriji i vodovodima koje nudi uz mogućnosti godišnjih i polugodišnjih ugovora.

Tim iskusnih i sertifikovanih inženjera i tehničara može održavati sisteme automatike uz potpuno prilagođavanje korisnicima.

Održavanjem sistema automatike Elkon pruža mogućnosti:

 • Uštede troškova,
 • Usmjerenosti na konkretno rješavanje problema,
 • Odgovarajuće podrške prema zahtjevu,
 • Održavanja uz tim stručnih i pouzdanih ljudi.

Izrada ormara

Projektovanje i izrada elektro ormara kako za sopstvene projekte tako i za druge klijente.

Elkon posjeduje kompletno opremljenu radionicu najsavremenijim alatima za izradu elektro ormara, sabirničkim sistemima kao i uređajima za mjerenje i ispitivanje. Tim sa dugogodišnjim iskustvom vrši montažu i povezivanje opreme u elektro ormarima po prethodno definisanoj tehničkoj dokumentaciji i uz mogućnost izdavanja atesta.

U ponudi je isporuka gotovih elektro ormara kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, ugradnja, ispitivanje i provjera funkcionalnosti kompletnog sistema na licu mjesta.

Obnovljiva energija

Orjentacija firme je, između ostalog, usavršavanje i razvoj na polju obnovljivih izvora energije kao i projekata energetske efikasnosti. U okviru njih je u ponudi kompletan inženjering u oblasti solarnih elektrana, vjetro-elektrana i mini hidrocentrala.

 Elkon je projektovao jednu od prvih solarnih elektrana u Crnoj Gori, a to je elektrana na eko zgradi Ujedinjenih Nacija u Podgorici.

Kao partner renomirane firme Dyrhoff iz Ujedinjenog Kraljevstva, Elkon ima iza sebe veliki broj projekata širom svijeta. Na svim projektima je izveden kompletan inženjering automatike za brane malih hidroelektrana i sistema za navodnjavanje, što obuhvata: projektovanje sistema automatike, izradu upravljačkih ormara, razvoj softvera, instalaciju i puštanje u pogon ovih sistema.

Aktuelni i izvedeni projekti mini hidrocentala se nalaze u: Hrvatskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Španiji, Brazilu, Obali Slonovače, Škotskoj, Gvatemali, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Azerbejdžanu, Čileu, Portugalu, itd.